Migracije iz Avganistana povećaće se sada kada su talibani preuzeli kontrolu, saopštila je Evropska unija i pozvala zemlje članice da povećaju kvote prijema za Avganistance koji su u nevolji, posebno žene.

“Nestabilnost u Avganistanu vodiće sigurno većem broj migranata”, rekla je komesar EU za migracije i azil Ilva Johanson.

Ona je pozvala sve zemlje članice da se više angažuju što se tiče raseljavanja i povećaju kvote kako bi se pomoglo licima kojima je potrebna pomoć međunarodne zajednice.

Johanson je rekla da su počeli razgovori između zemalja EU o mogućem razvoju situacije i spremnosti bloka u tom smislu.

Ona je rekla da EU treba da podrži zemlje koje graniče sa Avganistanom i u koje je značajan broj Avganistanaca pobjegao, a ako je potrebno povećati pomoć kako se situacija bude odvijala.

Johanson je odbacila deportacije u Avganistan. “Kako sada stvari stoje situacija u Avganistanu nije bezbjedna i neće biti još izvjesno vrijeme. Prema tome, mi ne možemo prisiljavati ljude da se vrate u Avganistan”, rekla je ona.

Talibani su u nedjelju zauzeli Kabul nakon čega je više hiljada očajnih Avganistanaca nagrnulo na aerodrom u pokušaju da napuste zemlju.

Takođe, zemlje EU osudile su danas ponašanje Bjelorusije kao “direktan napad” prebacujući tražioce azila preko granice, i saglasile se da je potrebno u budućnosti ojačati spoljne granice bloka.