Zemlje Evropske unije, koje užurbano oživljavaju svoju ekonomiju i ponovno otvaraju granice nakon mjeseci ograničenja zbog koronavirusa, spremne su spriječiti Amerikance da uđu na teritoriju EU jer Sjedinjene Države nisu uspjele kontrolisati širenje zaraze, navodi se u nacrtu popisa prihvatljivih putnika u koji je uvid imao “Njujork tajms”.

Ta lista američke putnike stavlja u kategoriju sa putnicima iz Rusije i Brazila kao nepoželjne.

Zabrana bi, navodi “Njujork tajms”, bila snažan udarac američkom prestižu u svijetu i predsjedniku Donaldu Trampu. U Sjedinjenim Državama ima više od 2,3 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 120.000 umrlih, što je više nego bilo u kojoj drugoj državi u svijetu.

Evropska unija trenutno razmatra dva popisa prihvatljivih posjetitelja na temelju načina na koji zemlje napreduju u zaustavljanju pandemije koronavirusa. Obje liste uključuju Kinu, kao i zemlje u razvoju poput Ugande, Kube i Vijetnama. Oba popisa isključuju Sjedinjene Države i druge zemlje koje se zbog širenja virusa smatraju previše rizičnim.

Putnici iz SAD i ostatka svijeta su od sredine marta isključeni iz posjeta Evropskoj uniji, uz nekoliko izuzetaka, uglavnom za repatrijacije ili “primarna putovanja”.

Konačna odluka o ponovnom otvaranju granica očekuje se početkom sljedeće sedmice.