Evropska unija (EU) počela je proceduru vraćanja zabrane putovanja, karantina i testiranja za nevakcinisane državljane Sjedinjenih Američkih Država i još pet država, izjavile su diplomate.

Članice EU počele su proceduru uklanjanja SAD sa liste zemalja čiji državljani mogu da putuju u evropski blok bez dodatnih zabrana zbog koronavirusa.

Na neobavezujućoj listi nalaze se 23 zemlje, uključujući Japan, Katar i Ukrajinu, ali pojedine članice EU već imaju svoja ograničenja za putnike iz SAD.

Jedan od diplomata je rekao da će sa bezbjedne liste za putovanje biti uklonjeni Izrael, Crna Gora, Liban, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

Isti izvor naveo je da će nove zabrane putovanja za strane državljane u EU biti završene u ponedjeljak, 30. avgusta, ukoliko nijedna od članica ne bude protiv.

Lista je zasnovana na osnovu situacije sa koronavirusom u svakoj od zemalja.

Uprkos pozivima EU, SAD ne dozvoljavaju evropskim državljanima da slobodno dolaze i blok je bio podijeljen na one koji traže jednak tretman i onih koji se oslanjaju na turizam i ne žele zabrane za putnike iz Amerike.