Evropska unija (EU) poslala je Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji novu pošiljku FFP2 maski i sanitarnih ogrtača za zdravstveno osoblje, saopštila je Evropska komisija.

Uz to je Slovačka ponudila Sjevernoj Makedoniji maske FFP2, FFP3 i hirurške maske, higijenske komplete, ćebad, šatore i respiratore putem Mehanizma EU za civilnu zaštitu, prenijeli su mediji u Briselu.

“Sada šaljemo više od 130.000 dodatnih zaštitnih maski u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju”, rekao je komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

On je Njemačkoj zahvalio za prevoz pošiljke, a Slovačkoj za “velikodušnost prema našim bliskim susjedima na Zapadnom Balkanu”.

Pomoć je poslata iz skladišta sistema “RescEU” u Njemačkoj, formiranog u martu, kao dio Mehanizma civilne zaštite EU, radi pomoći zemljama da se izbore s nestašicom medicinske opreme.
Skladišta medicinske opreme “RescEU” su i u Danskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Švedskoj, koje su odgovorne za nabavku opreme, dok Evropska komisija plaća sve troškove i koordinira distribuciju opreme.

“RescEU” je Zapadnom Balkanu ranije već poslala 520.000 zaštitnih maski.