Izvršni organ Evropske unije pojačao je pritisak na farmaceutske kompanije da ubrzaju isporuke vakcina Evropi dok raste broj zaraženih koronavirusom u brojnim državama članicama EU.

Evropska komisija saopštila je da bi se AstraZeneka posebno mogla suočiti sa zabranom izvoza izvan EU ukoliko ne isporuči obećanu količinu vakcina 27-članom bloku.

“Mi imamo mogućnost da zabranimo planirani izvoz”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

“Ovo je poruka AstraZeneki: Ispunite svoj dio sporazuma s Evropom prije nego što počnete isporučivati vakcine drugim zemljama”, poručila je fon der Lejen u intervjuu za njemačku medijsku grupu Funke.

Ona je rekla da ugovor između EU i AstraZeneke jasno regulira koliko vakcina EU dobija iz tvornica AstraZeneke unutar EU i Britanije.

Izjavila je da je Komisija poslala “zvanični podsjetnik AstraZeneki po tom pitanju”.

Vakcina AstraZeneka protiv koronavirusa jedna je od vakcina odobrenih unutar EU. Njeno je korištenje bilo, međutim, u sjeni nekoliko problema, uključujući spori početak, zastoje u isporuci i privremenu zabranu prije nekoliko dana korištenja te vakcine u brojnim državama članicama nakon što su se pojavili izvještaji o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekolicine ljudi koji su primili tu vakcinu.

Većina zemalja u EU nastavila je s vakcinacijom AstraZenekom u petak dok je broj zaraženih širom Evrope buknuo jer se ona smatra ključnom za okončanje pandemije koronavirusa, prenosi AP.