Četrnaest zemalja EU,među kojima su kojima Njemačka i Francuska, predložile su formiranje vojnih jedinica za brza dejstva koje bi mogle da intervenišu rano u međunarodnim krizama, koju će na današnjem sastanku razmotriti ministri odbrane.

Prijedlog je da se formira grupacija od oko 5.000 vojnika, moguće potpomognuta brodovima i avionima, koja će da pomognu demokratskim stranim vladama kojima je hitno potrebma pomoć.

Ministri odbrane EU razmotriće ovu ideju danas na redovnom sastanku kojim predsjedava šef EU za spoljnu politiku Jozep Borrell.

Zemlje koje su iznijele ovaj prijedlog su Austrija, Belgija, Kipar, Češka, NJemačka, Grčka, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Portugalija, Slovenija i Španija.

Od ove godine blok ima zajednički budžet za vojsku i radi na razvoju vojne doktrine za 2022. godinu, a prošle godine je EU prvi put definisala svoje vojne slabosti.

“Borrell je u više navrata rekao da EU mora da nauči jezik moći”, rekao je neimenovani zvaničnik.

EU se tradicionalno oslanja na NATO za vojne akcije, ali su različiti američki predsjednici tražili od Unije da učini više za svoju sigurnost, posebno na granicama.