Evropska unija (EU) bi mogla da uvede nove sankcije Bjelorusiji nakon hapšenja dva novinara zbog snimanja protesta, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Zbignjev Rau.

U Bjelorusiji je uhapšeno više od 33.000 ljudi zbog demonstracija protiv administracije Aleksandra Lukašenka nakon objave spornih rezultata predsjedničkih izbora održanih u avgustu prošle godine. Lukašenko je na vlasti od 1994. godine.

“Na žalost, situacija u Bjelorusiji se neprestano pogoršava, tako da postoji mogućnost novih sankcija. Lista političkih zatvorenika je sve duža i tu su pridodata dva novinara”, naglasio je Rau.

Prošle sedmice, sud u Bjelorusiji osudio je na dvije godine zatvora dva novinara prema optužbama za organizaciju protesta.

Kacjarina Andrejeva i Darja Čulcova uhapšene su u novembru prošle godine u stanu odakle su snimale demonstracije nakon smrti učesnika protesta nekoliko dana ranije.

EU je Bjelorusiji u decembru uvela treću rundu sankcija. Britanija, Kanada i SAD su, takođe, uvele sankcije zvaničnicima Bjelorusije.