Španska ministarka spoljnih poslova saopštila je danas da Evropska unija sastavlja listu od 15 zemalja koje nisu članice bloka i čijim će državljanima biti dopušteno putovanje u zemlje EU od srijede.

Konačna lista biće objavljena danas tokom dana ili sutra ujutru.

Ministarka je kazala da nije upoznata s navodima o pritiscima Sjedinjenih Država na EU da ponovo omogući putovanja američkim državljanima, dodajući da su zemlje izabrane po statističkim podacima o njihovim epidemijama koronavirusa – bez obzira jesi li slične onima u EU ili ne, trendovima zaraze i po pouzdanošću podataka.

“Ovo nije iskazivanje ljubaznosti ili neprijateljstva prema drugim zemljama, ovo je iskazivanje samoodgovornosti”, izjavila je španska ministarka.

Među zemljama o kojima se raspravlja nalazi se i Maroko, čija vlada ne planira otvoriti granice do 10. jula. EU razmatra i prihvatanje putnika iz Kine ukoliko Peking usvoji recipročne mjere za putnike iz EU počevši od 1. jula.

Ministarka je takođe potvrdila da će Španija u potpunosti otvoriti granice s Portugalom, uprkos naglom rastu broja zaraženih u susjednoj zemlji, prenosi AP.