Irena Andrassy, šefica Stalnog predstavništva Hrvatske pri Evropskoj Uniji, nalazi se u samoizolaciji nakon sto je osoba s kojom je bila u kontaktu u Vijeću EU potvrđena kao zaražena korona virusom, potvrdio je za BHRT Bruno Lopandić, iz ureda za komunikacije i odnose sa javnošću.

Lopandić nam je potvrdio da je održan sastanak ministara zdravlja na nivou EU.

Kao šefica Stalnog predstavništva, veleposlanica Andrassy najzaposlenija je osoba u timu koji operativno vodi hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. S obzirom na to da je veleposlanica Andrassy završila u samoizolaciji, to znači, da su vjerojatno, u samoizolaciji završili i drugi stalni predstavnici veleposlanstva 27 zemalja članica Europske unije koji se svakodnevno sastaju u Bruxellesu, prenosi večernji.hr.

Do sada su u institucijama EU-a potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom, jedan u Europskoj obrambenoj agenciji i jedan u Vijeću EU-a.

Preporuka je da u samoizolaciju odu svi oni su bili manje od 2 metra i dulje od 15 minuta u društvu osobe kod koje je zabilježen koronavirus.

Sastanci stalnih predstavnika ključni su za funkcioniranje stalnost rada Vijeća EU, te je pitanje kako će epidemija koronavirusa odraziti na rad Vijeća EU i hoće li se samoizolacija proširiti na druge članove diplomatskog zbora.