Iran mora povući svoju odluku o obogaćivanju urana na više nivoe i dati priliku međunarodnoj diplomatiji da spasi nuklearni sporazum iz 2015. godine, saopćila je Evropska unija.

“Iranska inicijativa na obogaćivanju urana do 20 posto u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow veoma je ozbiljan potez i predmet je duboke brige. Na ovoj ključnoj prekretnici, Iran takođe riskira podrivanje napora u cilju napretka u okviru postojećeg diplomatskog procesa. Tražimo od Irana da se suzdrži od dodatne eskalacije i da poništi kurs svojih akcija bez odgode” saopćila je EU.

Iran je nastavio s realizacijom svojih planova obogaćivanja urana do 20 posto u podzemnoj nuklearnoj elektrani Fordow u prošloj sedmici, na nivo koji je Teheran ostvario prije nego što je postigao sporazum s vodećim svjetskim silama koji je suzbio njegove sporne nuklearne ambicije.

Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor izjavio je u ponedjeljak da svjetske sile i Iran na raspolaganju imaju sedmice, a ne mjesece, za spašavanje nuklearnog sporazuma otkako novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. januara, javlja Reuters.