Evropska unija /EU/ treba da izradi strategiju za borbu protiv dezinformacija o tehnologiji 5G ili rizikuje da lažne vijesti nanesu štetu ekonomskom oporavku i digitalnim ciljevima, saopštila je grupacija od 15 evropskih država.

Analitičari navode da su teorije zavjere da je virus korona možda povezan sa bežičnom tehnologijom dovele do toga da su u proteklih nekoliko mjeseci spaljivani tornjevi mobilne telefonije u deset evropskih država i napadnuti su radnici službi održavanja.

Evropski blok smatra da je 5G tehnologija glavni činilac ekonomskog oporavka od kovida 19 i razvoja autonomne tehnologije, od automobila sa samostalnim upravljanjem do hirurgije na daljinu i automatizovanije proizvodnje.

Petnaest evropskih zemalja iznijelo je svoje zabrinutosti i prijedloge u zajedničkom pismu upućenom evropskom komesaru za konkurentnost Margrete Vestager, evropskom komesaru za unutrašnje tržište Tijeriju Bretonu i evropskom komesaru za pravosuđe Veri Jurovoj.

“Jasno je da smo svjedoci pojačane aktivnosti pokreta za borbu protiv 5G mreže širom EU”, navodi se u pismu i poziva se Unija da “preduzme aktivniji, dugoročniji i sistematski pristup za borbu protiv zabrinutosti oko 5G i elektromagnetskih polja.

Zemlje potpisnice traže više naučni pristup rizicima po ljudsko zdravlje, predlažu kampanju podizanja svijesti širom Evrope i sugerišu širu diskusiju o bojaznima i zabrinutosti protivnicika tehnologije 5G.

Među potpisnicama pisma su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Portugalija i Slovačka.