U Crnoj Gori postignut je ograničen napredak i ostaju izazovi u pogledu nezavisnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosuđa, kao i Agencije za sprečavanje korupcije, neke su od ocjena u novom izveštaju Evropske komisije za Crnu Goru.

“U Crnoj Gori postignut je ograničen napredak. Potrebno je poboljšati evidenciju o oduzimanju imovine. Uprkos nekim pozitivnim pomacima, izazovi u pogledu nezavisnosti, vjerodostojnosti i određivanja prioriteta Agencije za sprečavanje korupcije i dalje su uglavnom nerješeni”, piše u dijelu izvještaju u koji su “Vijesti” imale uvid.

U dijelu o izborima navodi se da su napetosti i nepovjerenje među političkim akterima bile velike uoči izbora.

Podsjeća se da privremeni parlamentarni odbor za reformu izbornog zakonodavstva nije uspio da dovrši rad zbog nedostatka kvoruma, pa su se zato parlamentarni izbori 30. augusta 2020. sprovodili u uglavnom nepromijenjenim izbornim uslovima.

“Nijedna politička partija nije bojkotovala izbore. Prema preliminarnoj procjeni OEBS/ODIHR-a, izbori u Crnoj Gori bili su konkurentni i održani su u okruženju koje je polarizovno oko pitanja crkve i nacionalnog identiteta. Kampanja je bila mirna uprkos čestim sukobljenim tonovima. Učesnici su mogli prenijeti svoje poruke, ali vladajuća partija stekla je pretjeranu prednost zloupotrebom državnih resursa i dominantnim medijskim izvještavanjem”, piše u izvještaju.

Evropska komisija će danas predstaviti izveštaj o napretku Crne Gore i ostalih zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u Crnoj Gori, izvještaj će na konferencije za novinare u Briselu predstaviti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.