Evropska unija je uvela sankcije osmorici komandanata vojske i šefovima policije u Iranu, uključujući glavnog komandanta Iranske revolucionarne garde Hoseina Salamija, zbog gušenja protesta u toj zemlji u novembru 2019. godine.

Među uvedenim mjerama su zabrana putovanja i zamrzavanje sredstava, a riječ je o prvim sankcijama koje je EU uvela Iranu u vezi sa kršenjem ljudskih prava od 2013. godine.

“Hosein Salami učestvovao je na sjednicama koje su dovele do naređenja za upotrebu smrtonosne sile radi gušenja protesta u novembru 2019. godine, te stoga nosi odgovornost za teška kršenja ljudskih prava u Iranu”, istaknuto je u saopštenju EU.

Sankcije su uvedene i za tri zatvora u Iranu.

Reuters je u novembru 2019. godine prenio izjave troje zvaničnika iranskog Ministarstva unutrašnjih poslova koji su izjavili da je najmanje 1.500 ljudi ubijeno tokom dvije sedmice nereda koji su počeli u Iranu 15. novembra 2019. godine. UN tvrde da je broj poginulih najmanje 304.

Iran je objavljene podatke nazvao “lažnim vijestima”.

Specijalni izvještač UN-a za ljudska prava u Iranu DŽavaid Rehman predstavio je izvještaj u kojem se navodi da su vlasti u Teheranu koristile smrtonosnu silu tokom protesta, te da nije sprovedena istraga kako bi se pronašli odgovorni za ubijanje.

Teheran negira navode Zapada o kršenju ljudskih prava.