Evropska unija (EU) odlučila je uvesti sankcije za šest osoba i jednu instituciju iz Rusije zbog trovanja ruskog opozicionog lidera Alexeya Navalnyog.

Nakon što su ministri vanjskih poslova zemalja EU-a postigli konsenzus o sankcijama na sastanku prethodnog dana u Luksemburgu, ambasadori zemalja članica EU-a u Briselu su danas postigli dogovor o institucijama i osobama koje će biti sankcionirane zbog slučaja trovanja Navalnyog.
Prema tom dogovoru, bit će uvedene sankcije za šest službenika ruskih obavještajnih agencija te za Institut za organsku hemiju i tehnološka istraživanja Rusije.

Sankcije predviđene za ove pojedince i ustanovu uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Sankcijama će biti obuhvaćeni direktor Federalne sigurnosne službe Rusije (FSB) Aleksander Bortnikov, pročelnik Uprave predsjednika za domaća politika Andrei Yarin, zamjenik šefa predsjedničke administracije Sergey Kiriyenko, opunomoćeni predstavnik ruskog predsjednika u Sibirskom federalnom okrugu Sergey Menyaylo te zamjenici ministra odbrane Pavel Popov i Aleksey Krivoruchko.

Navalnyju, glasnom kritičaru ruskog predsjednika Vladimira Putina, pozlilo je 20. augusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalny je hitno prebačen u bolnicu, gdje je proveo dva dana prije nego što je poslan na liječenje u Berlin. Navalny je tvrdio da se otrovao nečim što je pomiješano s čajem.

Navalny je 22. augusta hitno prebačen u bolnicu Charite, u Berlinu. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert 2. septembra je kazao kako je Navalny otrovan hemijskim agensom iz grupe novičoka. Seibert je i 14. septembra rekao kako su dvije nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francusoj potvrdile da je Navalny otrovan. Rusija uporno negira tvrdnje o trovanju.

Bolnica Charite je 7. septembra saopćila kako se Navalny oporavlja i da više nije u komi. Njegov tim je ranije tvrdio kako je materija iz grupe novičok pronađena i na flaši s vodom iz hotelske sobe u Tomsku, u kojoj je boravio. Navalny je iz bolnice u Berlinu otpušten 23. septembra.