Evropska unija je poručila Velikoj Britaniji da prestane da igra “igrice”, jer ističe vrijeme za zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Ministri za evropske poslove zemalja EU sastali su se danas u Briselu, a njemački ministar Mihael Rot rekao je da je britanski prijedlog zakona o unutrašnjem tržištu krajnje zabrinjavajući jer “krši vodeća načela sporazuma o razdruživanju”, prema kome Velika Britanija treba da izađe iz Unije 31. januara.

Prelazni period traje do 31. decembra, a za to vrijeme obje strane pregovaraju o trgovinskom sporazumu koji treba da reguliše ekonomske odnose koji su trenutno na snazi.

EU je više puta izrazila ogorčenost zbog britanske tvrdoglavosti i odbijanja kompromisa u nekim ključnim tačkama.

Bez dogovora o budućim trgovinskim odnosima, haos se očekuje na granicama 1. januara. Kompanije sa obje strane će izgubiti ogroman novac jer će nova birokratija i carine iz temelja da promijene poslovnu praksu.

Britanski premijer Boris Džonson je ranije ovog mjeseca predložio zakon kojim bi se prekršio dio sporazuma o razdruživanju koji se odnosi na trgovinu između Irske i Velike Britanije.

“Dragi prijatelji u Londonu, prestanite sa igricama. Vrijeme ističe”, rekao je Rot uoči sastanka.

Dodao je da “ono što nam zaista treba je dobra osnova za pregovore”.

Džonson nastavlja sa planovima da zakon usvoji u narednim nedjeljama, iako se tome protive i neki poslanici iz njegove Konzervativne stranke.

Bivša premijerka Tereza Mej optužila je juče Džonsona za “bezobzirno i neodgovorno ponašanje” i da ne razmišlja o dugoročnom uticaju na položaj Velike Britanije.

EU je dala rok Džonsonu da do kraja mjeseca povuče prijedlog zakona o unutrašnjem tržištu ili će se suočiti sa odgovorom EU. To bi dalje povećalo tenzije i smanjilo nadu da će trgovinski sporazum biti postignut prije 15. oktobra, koji je sam Džonson odredio kao krajnji rok.

EU nije precizirala koje će akcije preduzeti, ali potpredsjednik EU Maroš Šefčović nagovijestio je da će biti u skladu sa pravilima rješavanja spora utvrđenim u sporazumu o povlačenju.

“Želio bih da podvučem da EU vjeruje u mirnu, konstruktivnu saradnju putem kanala koje predviđa sporazum o povlačenju”, rekao je Šefčović. Dodao je da će se u ponedjeljak sastati sa svojim britanskim kolegom, Majklom Govom.