Od 11. juna do 11. jula 24 fudbalske reprezentacije boriće za titulu šampiona na Evropskom prvenstvu, odloženom za godinu dana zbog pandemije korona virusa i čija su pravila prilagođena zdravstvenoj krizi.

Format će biti isti kao na šampionatu 2016. godine u Francuskoj kada je slavila selekcija Portugala – grupna faza, podjela u šest grupa sa po četiri tima i četiri nokaut runde.

Svaki tim će odigrati tri meča u grupi, a poslije tih utakmica prve dvije reprezentacije iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane, proći će u osminu finala. Tada će započeti nokaut faza, sa mogućim produžecima i penalima, do finala.

Svakom timu će po utakmici biti dozvoljeno po pet izmjena, umjesto tri, što je pravilo već usvojeno u drugim takmičenjima.

Evropska fudbalska unija (Uefa) je, takođe, dozvolila selektorima da pozovu 26 igrača, ali će samo 23 biti na spisku za svaku utakmicu, dok će trojica morati da budu na tribinama.

Reprezentacijama je, do prvog meča, dozvoljeno da zamijene igrače u slučaju ozbiljne povrede ili bolesti, pod uslovom da su izmjene medicinski opravdane. Golmani mogu da budu zamijenjeni prije svake utakmice u slučaju povrede.

Kao i na svim velikim turnirima, igrači ili treneri koji dobiju crveni karton automatski se suspenduju za sljedeću utakmicu na takmičenju, ali u slučaju ozbiljnog kršenja pravila disciplinski organi Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) mogu da prošire sankciju i na ostala takmičenja.

Suspenzija zbog crvenog kartona koja nije odslužena tokom Evropskog prvenstva prenosi se na kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo.

Igrači koji zarade dva žuta kartona suspendovaće se za sljedeći meč, ali će se ti kartoni “brisati” na kraju četvrtfinala.

Predstavljena na najvišem nivou tokom Svjetskog prvenstva 2018. godine i redovno kritikovana, VAR tehnologija biće prvi put primijenjena na Evropskom prvenstvu, nakon što je 2016. godine korišćena samo tehnologija na gol liniji.

Ako je tim delimično smješten u karantin ili izolaciju, meč će se odigrati kako je planirano ako tim ima najmanje 13 igrača, uključujući i golmana. Ako to nije moguće, Uefa može da odloži taj meč u roku od 48 sati, čak i ako to znači da će se igrati u drugom gradu.

Međutim, ako odlaganje ne bude bilo moguće, reprezentacija koja bude odgovorna za otkazivanje izgubiće taj meč službenim rezultatom 3:0.