Rok koji je Evropska fudbalska unija (Uefa) dala Rimu da preciznije definiše broj gledalaca koji bi mogli da prisustvuju utakmicama Evropskog prvenstva na stadionu Olimpiko je prekratak, izjavio je danas glavni naučni savjetnik italijanske vlade.

Rim je jedan od 12 gradova koji bi trebalo da budu domaćini Evropskog prvenstva od 11. juna do 11. jula.

Poput Minhena, Bilbaa i Dablina, i italijanska prijestonica ima rok do 19. aprila da Uefi dostavi dodatne informacije o svojim planovima za povratak navijača.

“Bilo bi poželjno kako bi nam Uefa dala malo više vremena, jer je teško napraviti prognozu događaja koji će se održati za dva mjeseca”, rekao je za RAI Franko Lokateli, savjetnik vlade.

“Prognozu, koja je u skladu sa epidemiološkim razvojem, bilo bi izvodljivije napraviti početkom maja. Međutim, učinićemo sve da se uvodna, kao i ostale tri utakmice odigraju u Rimu”, dodao je koordinator Tehničko-naučnog komiteta (CTS).

Italijanska vlada je 6. aprila dala zeleno svjetlo o povratku navijača na stadione, ali dalji koraci zavise od protokola koji će uspostaviti CTS.

Predsjednik Fudbalskog saveza Italije Gabrijele Gravina zalaže se za otvaranje Olimpika sa 30 odsto kapaciteta, odnosno za oko 20.000 gledalaca.

Prva utakmica na šampionatu Evrope trebalo bi da se igra upravo u Rimu 11. juna za kada je zakazan duel Italije i Turske. Takođe, na Olimpiku bi trebalo da se odigraju i mečevi Italije protiv Švajcarske i Velsa, kao i jedna utakmica četvrtfinala.