Njemačka policija umalo je pucala na Greenpeaceova aktivistu koji je neposredno prije početka utakmice između Njemačke i Francuske u Munchenu paraglajdom presjekao televizijske kablove na krovu stadiona, ozlijedio dvoje ljudi, te sletio na teren.

Aktivist Greenpeacea namjeravao je preletjeti stadion i na teren baciti loptu sa sloganom “Izbacite naftu”, kako bi skrenuo pozornost javnosti na zaštitu okoliša, no stvari su krenule po zlu. Presjekao je televizijske kablove na krovu stadiona, a komadi plastike i metala koji su pritom pali na tribinu ozlijedili su najmanje dvije osobe koje su završile u bolnici.

“Snajperisti su ga već imali na nišanu”, rekao je ministar unutarnjih poslova za bavarsku regiju Joachim Herrmann.

“Da je policija utvrdila da se radi o terorističkom napadu, platio bi to životom”, dodao je.

Paraglajder je na kraju sletio na travu u trenutku zagrijavanja momčadi, a 38-godišnji Nijemac, koji je prošao bez ozljeda, potom je priveden.

Pušten je danas. No, protiv njega je podignuta tužba zbog “ozljeđivanja osoba, prijetnje zračnim prijevozom” i drugih “prekršaja prema zrakoplovnom zakonodavstvu, koji strogo ograničavaju mogućnosti preleta”, rekla je policija.

UEFA je osudila “nepromišljen čin”, a Njemački nogometni savez (DFB) ocijenio je tu akciju “neprihvatljivom”.

Glasnogovornik Angele Merkele Steffen Seibert sa svoje je strane osudio “neodgovornu akciju” koja je “ljude izlagala velikoj opasnosti”.

“Žao nam je što prosvjedna akcija nije protekla onako kako je planirano” i “žalimo što su ljudi bili ugroženi i ozlijeđeni”, poručili su iz Greenpeacea.