Europska agencija za lijekove (EMA) bi na hitnom sastanku koji je u toku trebala donijeti procjenu o sigurnosti upotrebe vakcine AstraZeneca protiv covida-19, nakon što je više zemalja privremeno obustavilo njeno korištenje zbog straha od nuspojava.

EMA je danas u 13:36 na Twitteru objavila kako Odbor za procjenu rizika održava vanredni sastanak o istrazi tromboembolijskih događaja i AstraZeneci.

Kad sastanak završi, EMA će zaključke objaviti na svojoj web stranici, navodi se u tvitu.

Sigurnosni odbor EMA preduzeo je detaljnu procjenu malog broja slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod osoba koje su primile vakcinu “astra zeneka”.

Odbor zadužen za procjenu rizika objaviće preporuke za dalje djelovanje nakon današnjeg sastanka.

Nakon što su se pojavili izvještaji o slučajevima zgrušavanja krvi, neke zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korištenje vakcine britansko-švedske kompanije, što je dodatno odgodilo sporu kampanju vakcinacije.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procjenu i preporuku EMA.

EMA je saopštila da razmatra dostupne podatke koji se odnose na sve tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon vakcinacije, uključujući dodatne podatke koje su joj dostavile nacionalne zdravstvene agencije.

“Nastavlja se brza i temeljna analiza dostupnih podataka i kliničkih okolnosti u vezi sa određenim slučajevima kako bi se utvrdilo da li im vakcina mogla doprinijeti ili su događaji vjerovatnije izazvani drugim uzrocima”, navela je EMA.

EMA i Svjetska zdravstvena organizacija ovih dana su preporučile nastavak imunizacije vakcinom “astra zeneka” do daljeg, napominjući da su njegove prednosti nadmašile rizike kovida 19.