Ove godine, od 26.aprila do 2.maja , Europska regija Svjetske zdravstvene organizacije obilježava 16. Europsku sedmicu imunizacije, kojom će se podsjetiti na značaj imunizacije kao najdjelotvornije i najsigurnije mjere u sprječavanju zaraznih bolesti, kao i na doprinos imunizacije zdravlju i očuvanju zdravlja tokom cijelog života.

Ove godine govorit će se i o vakcinisanju protiv COVID-19 kao najefektijeg alata za kontrolu i zaustavljanje zaraze i pandemije koja ugrožava ljudske živote, opterećuje zdravstvene sustave, ostavlja velike ekonomske posljedice i onemogućava odvijanje normalnog života.

Ako se zbog pandemije COVID-19 zanemari redovna imunizacija, to može imati velike posljedice dugo nakon završetka pandemije, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Dodaju i kako je pandemija COVID-19 pokazala važnost imunizacije, te pozivaju da se iskoristi potencijal postojećih vakcina protiv COVID-19.

Vakcine protiv COVID-19 su sigurne, kvalitetne i efikasne. Vakcinacija protiv COVID-19 je dobrovoljno i slobodna je odluka svakog građanina Federacije BIH! Budite primjer. Vakcinišite se.Ohrabrite svoju porodicu i prijatelje da se vakcinišu protiv COVID-19, poručuju iz Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao i ranijih godina, Europska sedmica imunizacije se poklapa sa Svjetskom sedmicom imunizacije. Obje kampanje naglašavaju poruku „Vakcine nas približavaju”. Imunizacija je temelj Europskog programa rada SZO/Evropa 2020 – 2025 – „Zajedničkim djelovanjem do boljeg zdravlja u Europi”.

Ključne poruke Europske sedmice imunizacije su: Svako dijete ima pravo na zdravo djetinjstvo!

Naime, 2020. godine zabilježena je izuzetno niska učestalost morbila (ospica). Da bi tako i ostalo, potreban je veliki obuhvat redovnom imunizacijom.