Europski ministri vanjskih poslova usvojili su u danas u Bruxellesu novi pravni okvir za sankcioniranje kršenja ljudskih prava u svijetu, po uzoru na američki zakon Magnicki.

Novi režim omogućit će EU da sankcionira kršenje ljudskih prava u zemljama poput Kine, Rusije, Irana ili Saudijske Arabije.

Prvi put u historiji, EU ima pravni okvir koji joj omogućava da zamrzne imovinu i zabrani ulazak pojedincima koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava, kao i da uvede sankcije poduzećima, državnim i nedržavnim tijelima u bilo kojem dijelu svijeta.

Sankcije se mogu izreći odgovornima za genocid, zločine protiv čovječnosti i druga ozbiljna kršenja ljudskih prava, poput mučenja, ropstva, vansudskih ubistava i samovoljnog lišenja slobode ili pritvora.

Novi pravni okviru je donesen po uzoru na američki zakon Magnicki, prema ruskom odvjetniku Sergeju Magnickom koji je uhapšen 2008. nakon što je ustvrdio da su ruski dužnosnici bili umiješani u velike porezne prijevare. Godinu dana poslije umro je u zatvoru, gdje je bio zlostavljan.