Bosna i Hercegovina gubi svoju mladost velikim brojem odlazaka mladih ljudi. Nezadovoljni nemarom vlasti u svojoj zemlji, mladi žele svoj talent iskoristiti vani. No, ima i onih koji svjetlo na kraju tunela vide u domovini i ne žele otići.

MEDINA BEŠLAGIĆ, Sarajevo

“Definitivno nikada nisam imala želju da odem iz Bosne i Hercegovine, uvijek sam tražila tu neku priliku za sebe koja će me podstaći da ostanem u BiH, i tako sam kroz svoju praksu dobila nadu da ima to neko svjetlo na kraju tunela koje će me podstaći da ostanem u BiH i da svoje vještine i znanje iskoristim u BiH.

Medina, mlada Sarajka je priliku da pokaže svoj talenat, dobila kroz praksu preko projekta Evropske unije.

MEDINA BEŠLAGIĆ, Sarajevo

“Pokazala sam te neke vještine koje se traže, to je sada studentsko zaposlenje, ali svakako se nadam da će kroz neko vrijeme, nakon završetka fakulteta, to preći na veći nivo.”

Iz Sarajeva, odlazimo u Njemačku, gdje je svoj put pronašla Tuzlanka Aida Sofić Salihbegović, sada novinarka jednog od prestižnih medija u Evropi. Kaže, kada bi imala mogućnosti života kao u Njemačkoj vratila bi se. Ipak, o povratku u skorije vrijeme još ne razmišlja.

AIDA SOFIĆ SALIHBEGOVIĆ, Njemačka

“Ovdje određeni pravni sistem postoji, zakoni koji se poštuju, EU je zaista tu otvorena i omogućava lijep život svim mladim osobamam naročito ovdje u Njemačkoj.”

Nezadovoljni nepravdom u svojoj zemlji, mladi bježe, pojašnjava sociolog.

Prof. dr. SRĐAN VUKADINOVIĆ, sociolog

“Ako ste bili brilijantan student ili brilijantan čovjek sa srednjom spremom i sa zanataom, a treba da se zaposlite, pri tome su bitnije neke kumovske, partijske veze, klanovske ili neke druge nepotističke, onda je sasvim jasno da to čini da prouzrokuje takav ambijent, da će dovesti do toga da su mladi ljudi nezadovoljni i da idu, prije svega, vani.”

Ideja zadržavanja mladih iznjedrila je platformu erse.ba, kojom upravlja Udruženje “Prava za sve”. Upravo ta platforma pruža mladima brojne prilike za prakse i zaposlenja.

DIANA ŠEHIĆ, direktorica Udruženja “Prava za sve“

“Da mlade zadržimo jeste da im damo posao. Da za njih mjesta ovdje ima. I to je intencija i ovog projekta. Mi smo jako zadovoljni, mladi su pokazali interes da se upoznaju sa poslodavcima.”

Medina sa početka priče je primjer mlade osobe koja je pronašla svoj put u matičnoj zemlji, ali mnogi mladi ne dijele istu sudbinu. Aida je pojasnila način života u Evropskoj uniji. Svakodnevno slušamo: „Mladi su budućnost naše zemlje“, ali šta čini vlast da mladi u našoj zemlji osjete težinu tih riječi? Mladi nemaju vremena čekati da se političari dogovore i da počnu raditi u interesu svih građana.

Jedino što njihovim odlaskom u razvijenije zemlje možemo dobiti jeste bolje obrazovanje ili poslovni uspjeh, a potom se nadati da će se vratiti u domovinu. U slučaju da to požele.