U trećem kolu kvalifikacija, odnosno pretkolu UEFA Evropa lige moguće je da fudbaleri Sarajeva igraju regionalni derbi protiv podgoričke Budućnosti.

Sarajevo će biti domaćin u trećem kolu kvalifikacija, a ugostit će pobjednika duela iz drugog kola između Astane iz Kazahstana i Budućnosti, predstavnika Crne Gore, odlučeno je današnjim žrijebom u sjedištu Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) u švicarskom Nyonu.

Fudbaleri Željezničara, koji će odgođenu utakmicu prvog kola kvalifikacija igrati sa Maccabijem Haifa u Izraelu 9. septembra, pa eventualno protiv Kairat Almaty iz Kazahstana, u trećem kolu za potencijalnog protivnika dobio je Rostov. Utakmica bi se igrala u Rusiji.

Ukoliko bi Borac u drugom kolu kvalifikacija u Banjoj Luci porazio favorizovani Rio Ave iz Portugala u trećem bi bio gost Besiktasa u Istanbulu.

Četvrti predstavnik BiH u Evropa ligi mostarski Zrinjski u trećem kolu mogao bi put Kazahstana ili Kipra. Za protivnika je dobio boljeg iz duela Kaysar Kyzylorda (Kazahstan) – APOEL (Kipar), ali u slučaju da u drugom kolu kvalifikacija pobijedi u Ljubljani Olimpiju.

Utakmice trećeg kola kvalifikacija UEFA Evropa lige igrat će se 24. septembra. Pobjednici će se plasirati u play-off ovog kontinentalnog klupskog takmičenja.