Evropol je upozorio da je tokom blokada uvedenih zbog virusa korona uočeno da su intenzivirani pokušaji da se dođe do materijala u kojima se prikazuje seksualno zlostavljanje djece.

“Dok su i djeca i počinioci seksualnih prekršaja bili zatvoreni kod kuće, policijske službe su u prethodnih nekoliko mjeseci uočile da se količina materijala u kojem se djeca seksualno iskorištavaju povećao na internetu širom svijeta”, saopštila je evropska policijska organizacija.

Prekršioci koriste društvene mreže, sisteme za direktnu razmjenu fajlova i takozvani mračni internet za pronalaženje i razmjenu sekusalnih sadržaja sa djecom.

Direktor Evropola Katerin De Bole upozorila je da je pandemija “rezultovala porastom onlajn distribucije materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece, koji je već bio na visokom nivou prije pandemije”, prenio je AP.

De Bole je rekla da se ne može prenaglasiti “uticaj ovog kriminalnog područja” i da je “efikasan odgovor od najvećeg značaja”.

Evropol u izvještaju navodi da je u nekim zemljama zabilježen porast broja slučajeva onlajn vrbovanja i seksualnih iznuda i da globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom može da znači da će prekršioci snimati sporne video i fotografske materijale radi sticanja ekonomske koristi.