Evropska komisija (EK) objavila je prvi izveštaj o neuspjesima članica na polju vladavine prava u kojem je kritikovala izmjene u pravosuđu koje su izvršile vlasti Poljske i Mađarske.

U izvještaju se navodi, da pomenute izmjene predstavljaju “veliki izvor kontroverze” i izazivaju “ozbiljnu zabrinutost”.

Komisija se u izvještaju usredsredila i na izazove nezavisnosti medija i borbu protiv korupcije, uz napomenu da je pandemija Covid -19 poslužila kao “stresni test” demokratske elastičnosti 27 članica Evropske unije.

Izvještaj je pripremljen u vrijeme kada EU pokušava da poveže pristup finansijskim sredstvima bloka, uključujući fond u vrijednosti od 750 milijardi eura za oporavak od pandemije, uz poštovanje vladavine prava.

“Poljske reforme pravosuđa su od 2015. godine veliki izvor kontroverze”, ističe se u izvještaju i dodaje da Mađarska, takođe, spada među zemlje u kojima je smjer promjena doveo do povećane zabrinutosti zbog uticaja reformi na nezavisnost sudova.

Varšava i Budimpešta vode dugogodišnju borbu sa EU zbog podrivanja provjere demokratije i balansa stavljanjem sudova, medija, nevladinih organizacija i akademika pod veću kontrolu države.

“EU je stvorena kao protivotrov za autoritarne tendencije. U vladavini prava se ne radi o tome da li je neko desničar ili ljevičar, već da li je u pravu ili nije”, izjavila je evropski komesar za pravosuđe Vera Jurova.

U izvještaju Komisije zbog nedostatka nezavisnosti pravosudnog sistema kritikovane su Bugarska, Rumunija, Hrvatska i Slovačka. Komisija je pomenula i skandale u vezi sa korupcijom u Bugarskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj i Malti.