Pristup vakcini protiv korona virusa mora biti “pravičan i univerzalan”, ocijenila je danas Evropska komisija, poslije najave francuske farmaceutske grupe Sanofi da će vjerovatno prvo SAD snabdjeti vakcinom, ako je razvije.

“Vakcina protiv Covida-19 mora biti javno dobro i pristup vakcini mora biti pravičan i univerzalan…”, rekao je portparol Komisije Stefan de Kersmeker.

Budući da je riječ o “globalnom virusu”, kako je rekao portparol Evropske komisije, “za nas je veoma važno da na tom pitanju radimo globalno”.

Generalni direktor grupe Sanofi Pol Hadson jučer je rekao da će ta farmaceutska kuća prvo obezbijediti vakcinu Americi, kad je razvije, jer ta zemlja “dijeli rizik” u istraživanju i američka Uprava za napredna istraživanja i razvoj u biomedicinskoj sferi (Barda) radi s njima u partnerstvu.

Francuska državna sekretarka za ekonomiju Anjes Panije-Rinašer izjavila je danas da je “neprihvatljivo da postoji privilegiran pristup nekoj zemlji pod izgovorom koji bi bio novčane prirode”.

Grupa Sanofi je, međutim, u današnjem saopštenju pružila uvjeravanja da će njena vakcina zCa kovid-19, kada bude spremna, biti dostupna svim zemljama.