Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izrazio je zabrinutost Evropske unije zbog novih sukoba koji su jutros izbili između Armenije i Azerbejdžana.

Michel je posredstvom društvenih mreža pozvao strane da se suzdrže od vojnih aktivnosti kako bi se spriječila dalja eskalacija sukoba.

On je poručio da je pokretanje bezuvjetnih pregovora jedini ispravni put rješenja krize u Nagorno Karabahu.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su armenske snage rano jutros počele intenzivne artiljerijske napade na položaje azerbejdžanske vojske i azerbejdžanska naselja.

U saopćenju se navodi, da je više civila ubijeno i ranjeno u napadima koje su armenske snage izvele na pogranična sela u regijama Terter, Agdam, Centralni Garvand Fuzulu i Cebrayil. Iz ministarstva su naveli i da su azerbejdžanske snage adekvatno odgovorile na napade i da će štititi civile u toj regiji.

O krizi u toj regiji i novim armenskim napadima na Azerbejdžan telefonom su danas razgovarali šefovi diplomatija Turske i Rusije Mevlut Cavusoglu i Sergey Lavrov.

Turska je prethodno oštro osudila armenske napade i poručila da će na svaki potrebni način stati uz bratski Azerbejdžan. Iz Ankare su poručili da je Armenija još jednom pokazala da je glavni faktor nestabilnosti u regiji, a iz Moskve su pozvali na prekid sukoba i pokretanje pregovora.