Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je Evropskoj komisiji listu prioritetnih infrastrukturnih projekata radi izrade ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan.

Akcenat na Jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrkuturnih projekata stavljen je na projekte iz oblasti transporta i energetike.

Cilj ovih projekata je pokretanje privrednih aktivnosti, unapređenje trgovinskih tokova, stvaranje radnih mjesta, te unapređenje kvaliteta života građana, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Iz Vijeća ministara podsjećaju da je deklaracijom sa Samita iz Zagreba od 6. maja, Evropska komisija najavila izradu ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku, podsticanju privrednog rasta, unapređenju konkurentnosti i približavanju regiona EU.

Imajući u vidu značaj inicijative u kontekstu oporavka i ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom Covid-19, napora za oporavak privrede i pokretanja investicionog ciklusa, Odbor za investicije BiH kojim predsjedava Tegeltija, utvrdio je prioritene projekte koji će poslužiti kao inicijalna smjernica za definisanje ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, a koji će imati najveći uticaj na cjelokupan društveno-ekonomski razvoj zemlje, kao i značajan doprinos u ispunjavanju ciljeva u vezi sa procesom pristupanja BiH EU, ističe se u saopštenju.