U srebreničkom selu Skejići, Zijada Efendić i njen brat uspješno vode farmu bikova. Iako ima brojne obaveze u šestočlanom domaćinstvu, ova vrijedna žena planira i novi poslovni poduhvat.

Farma bikova nije bila primarna ideja, ali, kako je u poslu najvažnije obezbijediti sirovinu i inicijalna sredstva, Zijada Efendić se ubrzo preorijentisala na ovaj posao.

ZIJADA EFENDIĆ

“Ideja je bila da se napravi pilićarnik. Međutim, nismo naišli na saradnju sa tim koji isporučuju piliće, sa kojima bi radili, tako da smo se morali preusmjeriti na tov junadi. Trenutno imamo pedeset komada teladi. Moj brat, uz pomoć njega se sve finansira. To je sve uloženo u objekat, u teladi, u hranu, plate ljudima – sve su to vlastita sredstva. Uloženo je dosta sredstava stvarno, i sad dalje ulagati. Ja nemam neki ugovor da sam vezan za nekog kupca da ću ja prodat tu junad, ja tek moram da tražim”, rekla je Zijada.

U vrijeme pandemije, kada veliki broj ljudi ostaje bez posla, Zijada je zaposlila tri nova radnika.

МЕVLUDIN AVDIĆ, radnik na farmi

„Naše su obaveze kad dođemo na posao da očistimo bikovima, damo koncetrat, damo sijeno i vodu, da pregledamo i bikove da li jedu ili ne jedu. Ovdje sam siguran, imam 600 KM platu, to mi mnogo znači“, istakao je Avdić.

Za uspješnost ovog posla od izuzetnog značaja je stručna veterinarska pomoć.

ЈАSMIN BAHTIĆ, veterinar

„Od početka osnivanja farme u Skejićima, čiji je vlasnik Zijada Efendić, surađujemo. Pružamo sve moguće veterinarske usluge – kod liječenja, kod preventive i svemu ostalom što tome prethodi“, objasnio je Bahtić.

Istok Bosne i Hercegovine ima dobre uslove za razvoj raznih poljoprivrednih grana, kaže Zijada i planira novi poslovni poduhvat – farmu tovnih pilića.