Projekat USAID/Švedske “Farma dva” podržaće promociju i prodaju proizvoda 20 poljoprivrednih proizvođača koje predvode žene iz BiH, a koja se održava od danas do nedjelje, 18. oktobra u Sarajevu.

Ova podrška uslijediće povodom Međunarodnog dana žena na selu, koji se obilježava 15. oktobra, kada će predstavnici “Farma dva” projekta održati onlajn diskusiju pod nazivom “Prepreke koje smo savladale”.

Kroz ovu diskusiju biće predstavljene istaknute žene iz Trebinja, Milića, Sarajeva, Mostara, Sokoca, Tešnja, Tuzle i Gradačca, koje uspješno vode svoje firme ili su značajno doprinijele ekonomskom osnaživanju žena u BiH.

Na uličnom sajmu, koji se održava ispred tržnog centra “SCC”, svoje proizvode izlaže 50 poljoprivrednih proizvođača, od kojih su 44 organizacije koje vode žene.

“Već pet godina, ‘Farma dva’ projekt podržava i promoviše osnaživanje žena i njihovo aktivno učešće u poljoprivredi. Od početka svog rada 2016. godine, projekat je pružio obuku i druge vrte tehničke pomoći za 1.439 žena, te podržao rad 437 poljoprivrednih proizvođača kojima upravljaju žene”, istakli su rukovodioci projekta.