Američki stručnjak za infektivne bolesti i član radne grupe za borbu protiv virusa korona Entoni Fauči (Anthony Fauci) izjavio je da je nedavni rast broja zaraženih u Bijeloj kući mogao biti spriječen.

Nekoliko bliskih saradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa i višerangirani političari iz Republikanske stranke bili su pozitivni na virus korona od kada je šef Bijele kuće krajem prošle sedmice objavio da su on i njegova supruga Melanija zaraženi.

“Pogledajte šta se desilo prošle sedmice u Bijeloj kući i to je realnost. Svaki dan se pojavljuje sve veći broj oboljelih i to nije nikakva prevara. To je nesrećna situacija kada vidite da se desilo nešto što je moglo biti spriječeno”, naglasio je Fauči.

On već dugo zastupa stav da je neophodno nositi zaštitnu masku kako bi se spriječilo širenje virusa korona. U nekoliko navrata se sporio sa Trampom koji je neprestano umanjivao značaj virusa.

Tramp se juče vratio u Bijelu kuću iz vojne bolnice gdje je proveo tri noći radi liječenja od kovida 19. On je poručio Amerikancima da “izađu iz postelja i da ne dopuste da im životima dominira virus”.

Američki predsjednik je bolnicu napustio sa zaštitnom maskom, ali je skinuo tokom fotografisanja na balkonu Bijele kuće i nije je vratio po ulasku u zgradu.

U Americi je više od 210.000 ljudi umrlo od virusa korona a više od sedam miliona je zaraženo, što je najviše na svijetu.