Američki epidemiolog dr. Anthony Fauci izjavio je kako ne vjeruje da će Sjedinjene Američke Države trebati da uđu u još jedan lockdown ukoliko ljudi udvostruče praksu nošenja maski i fizičkog distanciranja.

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti izjavio je da “konjica stiže” u formi vakcine. Kazao je da je “pomoć na putu”.

Fauci je izjavio da će vakcine koje su se razvile “imati velike pozitivne posljedice” kada se budu distribuirale u decembru ove i početku naredne godine. Kazao je kako se nada da će do aprila, maja i juna “obični građani biti u prilici da prime vakcinu”, javlja “Good Morning America” TV mreže ABC.

Fauci, u međuvremenu, tvrdi da postoje temeljne stvari koje Amerikanci mogu učiniti na suzbijanju širenja smrtonosnog virusa. One uključuju “univerzalno i uniformno” nošenje maski, izbjegavanje većih okupljanja, držanje fizičke distance i pranje ruku. Naglasio je da to izgleda prosto u suočavanju s tako teškim izazovom, ali da to “zaista pravi razliku”.

Faucijeva poruka eho je slične izjave novoizabranog američkog predsjednika Joa Bidena, koji je u ovoj sedmici nagovijestio da će snažna borba protiv divljajuće pandemije biti prvi prioritet njegove nove administracije.

SAD su vodeća zemlja u svijetu po broju od više od 241.000 preminulih i sa 10 miliona zaraženih koronavirusom, prenosi AP.