Anthony Fauci, šef američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio je u obraćanju u Senatu da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle dnevno imati čak 100.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

“Sada imamo preko 40.000 novih slučajeva zaraze dnevno. Ne bih se zaista iznenadio ako dnevno budemo imali i do 100.000 slučajeva, ukoliko se situacija ne promijeni”, kazao je doktor Fauci.

Istakao je također kako ga “jako uznemirava” nedavni skok broja novozaraženih koji je ove sedmice premašio 40.000 na dnevnoj osnovi.

“Također sam prilično zabrinut i zbog onoga što se upravo sada dešava u nekoliko saveznih država. Kada se države ponovo počnu otvarati, trebaju slijediti smjernice i preporuke”, rekao je Fauci.

Trenutno nekoliko država, uključujući Arizonu, Floridu i Teksas, bilježe nagli porast broja slučajeva zaraze i broj hospitaliziranih pacijenata povezanih sa COVID-19.

Broj zaraženih u SAD-u premašio je 2,6 miliona, uključujući preko 128.000 umrlih, a od infekcije COVID-19 oporavilo se više od 1,9 milion osoba.