Američki stručnjak za infektivne bolesti i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa Entoni Fauči izjavio je da aktuelna situacija sa kovidom-19 u SAD “ozbiljna” i da se nešto odmah mora preduzeti.

Kako prenosi Glas Amerike, Fauči je rekao da su SAD i dalje “duboko u prvom talasu pandemije” i da broj oboljelih nikada nije bio dovoljno nizak kao što je planirano.

On je uporedio aktuelnu situaciju sa onim što se dešava u Evropi, gdje se broj oboljelih povećao poslije otvaranja, ali se otvaranje desilo tek pošto je broj oboljelih dovoljno opao i vrh zaraze prošao.

“Mi nikada nismo dovoljno spustili broj oboljelih i sada on ponovo raste. Situacije je ozbiljna i treba odmah nešto preduzeti”, kazao je Fauči, navodi Rojters.

Broj oboljelih širom SAD konstatno raste i skoro je duplo veći nego prije mjesec dana.

U 40 od 50 američkih saveznih država broj oboljelih raste, a bolnički kapaciteti se polako popunjavaju.

Tri velika američka medicinska udruženja – Američka medicinska asocijacija, Udruženje medicinskih sestara i Udruženje bolnica – apelovala su u pismu javnosti na Amerikance da nose maske, drže distancu i peru ruke.

Udruženja su pandemiju nazvala “najgorom krizom javnog zdravlja poslejdnjih decenija” i ocijenila da se prije vremena odustalo od preventivnih mjera.

Šef Trampovog kabineta jMark Medouz jkazao je za Foks njuz da je administracija ostavila guvernerima i lokalnim vlastima da odluče koje će mjere preduzeti.

“Nošenje maski zavisi od mjesta do mjesta, ali ne postoji naređenje na nivou cijele zemlje”, rekao je Medouz.

Na Floridi, jednoj od država gdje se proteklih dana bilježilo i do 10 hiljada oboljelih dnevno, restoranima i teretanama je ponovo naređeno zatvaranje. Plaže su bile zatvorene tokom proteklog prazničnog vikenda, ali se ponovo otvaraju u utorak, piše VOA.

Guverner Zapadne Virdžinije, u kojoj se na dnevnom nivou registruje 30 odsto više oboljelih, naredio je svima starijim od devet godina da nose maske u zatvorenim prostorima.

U SAD je od kovida-19 umrlo više od 130 hiljada ljudi, a zaraženo je više od 2,9 miliona.