Na području Federacije BiH u posljednja 24 sata na koronavirus testirano je 919 uzoraka, od čega je pozitivnih bilo 128. Preminule su 3 osobe ženskog pola iz Sarajeva, Lukavca i Živinica, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva.

Do danas je testirano 91 631 osoba, a 7828 je bilo pozitivno. Ukupno su oporavljene 4072 osobe, dok je 3570 još aktivno. Hospitalizovano je 296 osoba, a osam je na respiratoru.

Ukupan broj zabilježenih smrtnih ishoda koji se dovode u vezu sa koronavirusom je 185, od toga su 117 muškarci, a 68 su žene.

Čerkez: Kantoni ne prate poštivanje uvedenih mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Goran Čerkez
rekao je ovom prilikom da su mjere koje je Federalni krizni štab ranije donio produžene za 14 dana.

On je kazao kako ne vjeruje da će ponovo biti uveden “lokdaun” koji je bio na snazi na početku pandemije, naglašavajući i da su aktuelne mjere prilično restriktivne.

“Nema potrebe za pojačavanjem mjera, ali one se moraju poštovati”, rekao je Čerkez, navodeći primjer održavanja svadbi sa po 400 zvanica.

On je kazao kako Krizni štab očekuje jači angažman nadležnih – kantonalnih vlada, ministarstava unutrašnjih poslova i inspekcija – da pokrenu mehanizme i da počnu da djeluju, navodeći da postoji i mogućnost koristenja člana 226 Krivičnog zakona koji u određenim slučajevima pruža mogućnost izricanja zatvorske kazne.

“Ne želimo da dočekamo jesen sa velikim brojem slučajeva, a to je taj takozvani italijanski i španski scenarij”, rekao je Čerkez.

Prema njegovim riječima posljedice krize vidljive su svuda, a njihov uticaj na zdravlje stanovništva i ekonomiju ovisi o svima nama.

“Ne trebamo se polarizirati već zajednički odgovoriti na izazov. Jako je bitno da svi budemo solidarni i da zajedno implementiramo mjere”, naglasio je on.

Čerkez je podsjetio da je Federacija početkom epidemije bila u “lokdaunu”.

“Bili smo zemlja koja je dala jedan od tri najbolja odgovora u Evropi i uspjeli smo da izbjegnemo najcrnji scenarij”, kazao je Čerkez, dodajući da je Federalno ministarstvo popuštalo mjere periodično, na 10 do 14 dana.

“Mjerili smo efekte da li je stabilna situacija, i bila je. Jedina mjera koja je donesena mimo nas bila je ukidanje samoizolacije. To je učinila Republika Srpska i nije bilo osnova da ostane i u Federaciji”, naglasio je on.