Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, odnosno prijavitelja korupcije u FBiH, koji je predložila zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, nije dobio potrebnu većinu glasova. Sjednica je završena.

Za razliku od tog teksta, odobren je zaključak predložen iz Stranke demokratske akcije (SDA) da Federalna vlada putem Ministarstva pravde, pripremi nacrt zakona iz te oblasti, koji će biti u skladu sa evropskim standardima i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine.

Ćudić je prije glasanja o zakonu obrazložila da se on ne odnosi samo na prijavitelje korupcije već i na niz drugih krivičnih djela kao što su seksualno uznemiravanje ili druga ozbiljna kršenja ljudskih prava poput onih zabilježenih u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Predviđene su i sankcije za lažno prijavljivanje, odnosno mehanizmi za zaštitu dostojanstva osoba koje neko neosnovano optuži za korupciju ili zlostavljanje, dodala je Ćudić.

Tokom rasprave, zastupnici koji su se usprotivili predloženom tekstu zakona, ukazali su da je zakonodavstvo te vrste potrebno Federaciji BiH, ali da tekst koji je ponudila Ćudić ne može biti dobra osnova za izradu konačnog prijedloga budućeg zakona.

Današnji dio sjednice Predstavničkog doma okončan je nakon cjelodnevnog rada.

Nastavak sjednice zakazan je za 2. februara, također u online formi, najavio je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović.

Odobren Prijedlog zakona o stečaju

Prijedlog zakona o stečaju, čiji je predlagač Federalna vlada, odobren je većinom glasova.

Ovim zakonom se uređuju predstečajni i stečajni postupak, pravne posljedice otvaranja i provođenja tih postupaka te reorganizacija stečajnog dužnika nesposobnog za plaćanje na osnovu stečajnog plana. Kako je navedeno u obrazloženju za ovaj postupak, tekst sadrži zakonska rješenja neophodna za otklanjanje štetnih posljedica po poslovne subjekte, nastale usljed pandemije COVID-19.

Propisana su potpuno nova zakonska rješenja kojima se uvodi predstečajni postupak kao potpuno nova faza sudskog postupka, s ciljem revitalizacije poslovnih subjekata koji se susreću s određenim poteškoćama i otklanjanja tih poteškoća kako bi poslovni subjekt ponovno nastavio normalni rad.
 
Hitni postupak za donošenje zakona je predložen s ciljem otklanjanja štetnih posljedica po poslovne subjekte u Federaciji BiH, odnosno po kompletnu privredu, kao i radi što bržeg a neophodnog privrednog oporavka Federacije BiH u uvjetima pandemije.
 

Odobrene dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) odobrio je većinom glasova Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federaciji BiH.

Vlada Federacije BiH, kao predlagač, navela je da dopunama sadašnjeg zakona iz te oblasti treba ozakoniti novi institut “osobe od povjerenja” s ciljem zaštite žrtava nasilja.

“Uvođenjem tog instituta omogućilo bi se donošenje konkretnih mjera kojima bi se ojačao položaj žrtve nasilja u porodici osiguravanjem da su njena prava i interesi dosljedno i adekvatno predstavljeni i uzeti u obzir u svim fazama i kroz sve institucionalne i vaninstitucionalne mehanizme zaštite”, kaže se u obrazloženju.

Učvršćivanje položaja žrtve nasilja podrazumijeva predviđanje konkretnih i efikasnih mjera zaštite kojima će se osigurati da su njihova prava i interesi propisno predstavljeni u okviru sudskih postupaka, navela je Federalna vlada.

Kako se dalje navodi u obrazloženju, osnovni razlog za dopunu Zakona je unapređenje normativnog okvira kojim je uređen postupak zaštite žrtve porodičnog nasilja.

Uz predloženi zakon, na prijedlog parlamentarne Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, izglasan je i zaključak da Federalno ministarstvo pravde za narednu sjednicu Doma pripremi izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije BiH o zaštiti žena i djece od nasilja, u skladu s odgovarajućim konvencijama.

Na prijedlog zastupnice Kenele Zuko izglasan je i zaključak da treba izraditi novi zakon u Federaciji BiH, koji bi obuhvatio cijeli sistem zaštite žrtava od nasilja.

Pandemija unazadila privredu

U posljednja dva mjeseca dosta je povoljnija epidemiološka situacija u Federaciji BiH što je rezultat poduzetih mjera, ali novi tzv. britanski soj virusa širi se znatno brže od dosadašnjeg. Registriran je u zemljama okruženja pa je velika i opasnost za BiH.

To je izjavila epidemiologinja Mia Blažević tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj se razmatra Informacija Federalne vlade o posljedicama pandemije u FBiH.

Istraživanja pokazuju da osobe koje su preboljele zarazu koronavirusom nemaju zaštitu od novog soja, kazala je Blažević, a nakon toga je Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva podsjetila da je u prošloj godini, iz budžeta FBiH isplaćeno 14 miliona KM za nabavku vakcina kroz COVAX mehanizam te da je i u ovogodišnjem budžetu osiguran novac za suzbijanje zaraznih bolesti.

Bodnaruk je kazala i da državno Ministarstvo civilnih poslova BiH koordinira aktivnosti vezane i za COVAX mehanizam i mehanizam EU, a trenutno je Pfizer pristupio COVAX mehanizmu, pa se i FBiH pridružila aktivnostima za nabavku određenih količina vakcina.

Na nedavnom sastanku odgovornih subjekata dogovoren je hodogram aktivnosti te su osigurani i tzv. Hladni lanci, što se odnosi na uvjete od minus 75 do minus 85 stepeni Celzijusovih za skladištenje i transport vakcina.

Prošlog četvrtka, podsjetila je Bodnaruk, održan je sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, entitetskih premijera, predstavnika Agencije za medicinska sredstva i drugih učesnika, kada je zaključeno da se uputi ponuda za nabavku i Pfizerovih, kao i vakcina kineskog i ruskog proizvođača, te da se iskažu potrebe.

O posljedicama pandemije na turističko-ugostiteljski sektor govorila je Ferida Cikotić iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma koja je podsjetila da je u prethodnim godinama, turizam bilježio veliki rast, pa je, primjerice, pretprošle godine, oko 1.200.000 turista posjetilo Federaciju BiH, a od toga, 80 posto stranih.

Prošle godine, kada je pandemija ostavila veliki trag na taj sektor, zabilježeno je oko 300.000 dolazaka, kazala je Cikotić.

Pandemija je uticala i na stanje zaposlenosti u turističkom sektoru, pa je najveći pad zaposlenih zabilježen prošlog aprila, kasnije je uočen blagi pozitivni pomak, ali je broj zaposlenih i danas u opadanju u odnosu na pretprošlu godinu.

Nijaz Brković iz Federalnog ministarstva vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva naveo je podatke o izdvajanju oko pet miliona KM s federalnog nivoa za finansiranje proljetne sjetve, kao i oko 1,3 miliona KM za jesenju sjetvu. U aprilu je u kreditnoj liniji s Razvojnom bankom, investirano nešto više od pet miliona KM za poljoprivredu.

Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević govorila je o posljedicama pandemije na ubiranje javnih prihoda i rezultatima mjera koje su poduzete u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih posljedica.

Zabilježena je za sedam posto manja naplata prihoda, posebno indirektnih, što je posljedica smanjenja potrošnje, posebno u aprilu i maju prošle godine, kazala je ministrica između ostalog. Kasnije je došlo do blagog rasta naplate, mada su i trenutno trendovi slabiji uporede li se s pretprošlom godinom.

Najviše smanjenja naplate bilo je od poreza na dobit, što je posljedica smanjenja privredne aktivnosti, a to se ispoljilo već krajem marta, kada je veliki broj djelatnosti bio prinuđen obustaviti rad.

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta je u toku.