U Federaciji BiH u avgustu je ostvaren prihod od indirektnih poreza u iznosu od 206,6 miliona KM, što je za 32,6 odsto manje u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

U poređenju sa naplatom u julu zabilježen je pad veći od 32 odsto, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

U avgustu je u budžetu Federacije BiH raspoređeno 68,6 miliona KM, što je u odnosu na avgust protekle godine manje za 33,1 milion KM.

Ukupan dio prihoda za raspodjelu kantonalnim budžetima iznosio je 97,1 miliona KM i manji je za 46,9 miliona KM.

Raspoloživi prihodi od indirektnih poreza za raspodjelu opštinskim/gradskim budžetima iznosili su približno 16 miliona KM, što je za 7,7 miliona KM manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Ukupan raspoloživi dio prihoda od indirektnih poreza sa Jedinstvenog računa za osam mjeseci ove godine ostvaren je u iznosu od približno 1,693 miliona KM i za 12,5 odsto je manji u odnosu na isti period 2019. godine.

U avgustu je ukupna naplata prihoda po osnovu doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti iznosila 289,7 miliona KM.

Značajno smanjenje naplate u avgustu moglo bi jednim dijelom biti i zbog smanjenja ili potpunog izostanka zapošljavanja sezonskih radnika.