Dok mjesecima zbrajamo brojke zaraženih koronavirusom u našoj zemlji, stigla je i nova školska godina. Školsko zvono sutra će zazvoniti u Sarajevskom, Tuzlanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu. U ostalim kantonima nastava počinje sedmog septembra.

Početak nove školske godine u novim okolnostima izazov je, kako za đake i nastavnike, tako i za roditelje. Zbog pandemije koronavirusa početak nove školske godine tek u pojedinim kantonima odvijaće se u školskim klupama, i to u: Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, Bosanskopodrinjskom i Kantonu 10. Svi ostali kantoni opredjelili su se za kombinovani model nastave, tačnije, učenici razredne nastave će se vratiti u školske klupe, a za sve ostale planirano je da se nastava održava putem interneta.

O ovoj temi razgovaralo se na sastanku koji je održan 21. avgusta u Konjicu, kojem su prisustvovali predstavnici kriznih štabova ministarstava zdravstva na federalnom i kantonalnom nivou, ali i ministarstava obrazovanja.
Tom prilikom između ostalog je definirano da se razmotri mogućnost obezbijeđivanja javnog gradskog prevoza koji bi bio namijenjen samo učenicima osnovnih škola, a s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Također, sve školske ustanove u Kantonu Sarajevo moraju striktno poštivati propisane mjere.

O početku školske godine biće riječi i na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo.