Federacija Bosne i Hercegovine već dvije godine nema direktora Federalne uprave policije (FUP). Funkciju vršioca dužnosti obavlja Ensad Korman.

Nezavisni odbor od kraja 2019. godine traži od Federalne Vlade informaciju zašto ne imenuje novog direktora. Priča je ponovo aktuelna nakon najava o glasanju i imenovanju Zorana Galića za direktora FUP-a, a on je trenutno direktor Granične policije.

Najava o imenovanju direktora Federalne uprave policije dolazi skoro dvije godine nakon što je finalna lista kandidata zaključena. Još u aprilu 2019. godine resorni ministar Aljoša Čampara dostavio je Vladi listu uspješnih kandidata koju je sačinio Nezavisni odbor.

“Od tog dana do dana današnjeg se ništa nije realizovalo i sada ne vidim ni jedan objektivan razlog zbog kojeg se danas, odnosno u posljednjih 4-5 dana aktualizira ta tema”, navodi Sead Bardak, predsjednik Nezavisnog odbora PFBiH.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara kaže kako se čekalo formiranje nove Vlade da bi počeo postupak imenovanja direktora FUP-a. Na prozivke da trguje svojom pozicijom, Čampara poručuje da je premijer Federacije Fadil Novalić tražio pripremu ove tačke dnevnog reda.

“Ja ću samo uraditi ono što je u skladu sa zakonom i što je u skladu sa procedurom. Ja koliko znam SDA i HDZ su partnerske stranke na svim nivoima od državnog, federalnog, kantonalnog, gradskog pa koga god hoćete. Ta vrsta špekulacija od nekih medija je apsolutno netačna i jednostavno ne stoji”, kategoričan je Čampara.

Među prvima, na pomen imenovanja Zorana Galića za direktora FUP-a, reagirao je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Husein Rošić, kazavši da je nedopustivo da na čelu Federalne uprave policije bude bilo ko osim Bošnjaka.

“Mi mislimo da to treba biti Bošnjak prvenstveno radi činjenice da u RS-u Dodik kontroliše kompletan MUP i specijalnu jedinicu, mi mislimo da u ovom momentu to treba biti Bošnjak. Nigdje ne piše da treba sa spiska biti novorangirani nego da Vlada donosi odluku o izboru direktora na osnovu liste uspješnih kandidata”, smatra Rošić.

Niko od članova HDZ-a BiH nije htio komentirati izbor direktora FUP-a. Hrvatski narodni sabor BiH reagirao je na izjavu zastupnika Rošića:

“U situaciji kada je sigurnosno pitanje nikad lošije i traži jačanje policijskih struktura i njezinih kapaciteta, imamo situaciju da je problem samo zato što je netko Hrvat tko treba doći na čelo ove institucije”.

Ko će biti novi direktor FUP-a i da li će uopće biti imenovan trebalo bi biti poznato na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH. Omjerom glasova stranačkih predstavnika tačno će se vidjeti da li je trenutačna fama oko izbora direktora FUP-a bila samo predstava.