Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine objavio je kako se, nakon privremene obustave, nastavlja imunizacija vakcinom AstraZeneca/COVISHIELD.

“Nakon što je Komitet za sigurnost Evropske agencije za lijekove razmatrao informacije o prijavljenim slučajevima tromboembolije zabilježene u nekoliko zemalja Evropske unije nakon cijepljenja vakcinom AstraZeneca i nakon što je potvrdio da su benefiti vakcine u borbi protiv COVID-19 (koja sama rezultira problemima zgrušavanja i može biti fatalna) višestruko veći od rizika od rijetkih nuspojava, Odbor za koordinaciju provedbe Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine donio je odluku o nastavku cijepljenja vakcinom AstraZeneca/COVISHIELD u Federaciji BiH”, stoji u saopštenju.

Napominje se da u Federaciji BiH do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primjene vakcine tog proizvođača.

“Pandemija COVID-19 je globalna kriza sa razarajućim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim učinkom. Vakcine protiv COVID-19 će doprinijeti zaštiti od obolijevanja, naročito zdravstvenih radnika i drugih ranjivih grupa”, stoji u saopštenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Podsjećamo, Odbor za koordinaciju provedbe Plana cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji BiH prolongirao je u utorak proces cijepljenja do odluke Evropske agencije za lijekove (EMA). Agencija je juče objavila kako je vakcina sigurna i učinkovita.

Neželjene reakcije nakon vakcinacije prijavljene su u nekoliko zemalja – Austriji, Italiji, Njemačkoj, Danskoj i drugima, zbog čega je veći broj država širom Evrope privremeno obustavio upotrebu ove vakcine.