Vlade Federacije Bosne i Hercegovine suspendovala je direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, potvrđeno je za BHRT iz Vlade.

Vlada Federacije BiH danas je Fahrudina Solaka preventivno suspendovala s dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite, do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi s procesom javnih nabavki.

Na mjesto Solaka trenutno je na dužnost postavljen Mustafa Kadribegović, inače Solakov pomoćnik.

Suspenzija će trajati do okončanja istrage povezane sa nabavkom 100 respiratora.

Premijer FBiH Fadil Novalić trebao se u 15:00 sati obratiti javnosti o ovome i ostalim odlukama na Vladi, međutim otkazano je jer su od Federalne uprave civilne zaštite zatražili dopunu izvještaja

Novalić će se obratiti javnosti u četvrtak nakon nove sjednice Vlade.

Vlada Federacije BiH danas je zatražila da joj, do sutra u 16 sati, bude dostavljena dopuna informacije o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Federacije BiH. Dopunom mora biti obuhvaćena realizacija javnih nabavki koje je provela FUCŽ, uključujući predmet i postupak nabavke, količinu, cijenu, te naziv dobavljača i korisnika nabavljene opreme, kako je to bilo i traženo zaključkom Vlade FBiH od 30.4.2020. godine. Takva, dopunjena informacija, bit će razmatrana u nastavku 222. sjednice u četvrtak

Na koja je pitanja Vlada FBiH danas trebala odgovoriti javnosti?

Vlada Federacije BiH prvenstveno je trebala da odgovori na pitanje kako je prekršen Zakon o javnim nabavkama, zbog čega je prekršen član 10 i zašto je ovaj slučaj izuzet iz Zakona. Takođe, trebalo bi da se izjasni i o Izvještaju federalnih institucija o provedenim javnim nabavkama u proteklih mjeseca dana.

Posebno će biti zanimljivo čuti izjašnjenje članova Vlade o Izvještaju Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koja je u tom periodu za nabavku razne vrste opreme utoršila 20 miliona KM.

U tom Izvještaju, osim respiratora, zanimljiv je i ugovor za nabavku zaštitnih maski, sklopljen sa firmom “Panta Rei” iz Sarajeva, vrijedan oko 200 hiljada KM, a koja je u vlasništvu sina zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsane Šahman. Ta firma je sklopila ugovor i sa Kantonalnom upravom civilne zaštite Kantona Sarajevo, takođe za nabavku zaštitnih maski.