Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas tokom online sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta da će u narednim danima početi vakcinacija građana u Federaciji BiH. Kazao je i kako su utrošene količine za imunizaciju zdravstvenih djelatnika koji se u prvim redovima bore s epidemijom COVID-a.

Nakon što Agencija za lijekove izda saglasnost za upotrebu, raspoložive vakcine će biti distribuirane po kantonima, dodao je Mandić.

Prema najavi, na sjednici će biti riječi o ovogodišnjem programu rada Predstavničkog doma i Vlade FBiH, izvještaju o prošlogodišnjem radu Vlade FBiH i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i o Godišnjem planu zaduživanja za ovu godinu i Strategiji upravljanja dugom za period 2021.-2023. godine.

Epidemiologinja Mia Blažević je na ovoj sjednici izjavila da je trenutno epidemiološko stanje u FBiH vrlo ozbiljno, da broj novozaraženih raste gotovo u svim sredinama, a da oblijevaju sve dobne skupine pa i djeca. Dodala je kako je najveća smrtnost zabilježena u Bosanskopodrinjskom, Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu, a incidenca smrtnosti generalno u Federaciji iznosi 165 na 100.000 stanovnika.

U predloženom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma su i odluka o izdvajanju novca u Fond solidarnosti Federacije BiH za 2021. godinu, kao i davanje saglasnosti na rebalans ovogodišnjeg finansijskog plana Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH.

Bit će podneseni i izvještaji o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH za 2019. i 2020. godinu.

Sjednica se održava online, putem cisco webwx platforme.