Kompanija “Fejsbuk” saopštila je da će sa svoje društvene mreže ukloniti lažne tvrdnje o vakcinama protiv kovida 19 koje su razotkrili zdravstveni stručnjaci, nakon što je slično saopštenje u vezi sa mrežom “Jutjub” objavila kompanija “Alfabet” u oktobru.

Novim potezom proširena su trenutna pravila protiv lažnih vijesti i teorija zavjere o pandemiji.

Iz kompanije ističu da će uklanjati dezinformacije o virusu korona koje predstavljaju rizik od neposredne štete, uz označavanje i smanjenje distribucije ostalih lažnih tvrdnji koje ne uspiju da dostignu taj prag.

“Fejsbuk” je saopštio da je promjena politike uslijedila kao odgovor na vijesti da će vakcine protiv kovida 19 biti u upotrebi širom svijeta. Farmaceutske kompanije “Fajzer” i “Moderna” zatražile su od SAD vanredno odobrenje upotrebe vakcina.

Velika Britanija je juče odobrila korištenje vakcine kompanije “Fajzer”.

Dezinformacije o virusu korona širile su se društvenim mrežama tokom pandemije, uključujući objave protiv vakcina na raznim platformama i sa naloga različitih ideoloških grupa.

“Fejsbuk” je saopštio da će ukloniti objave o zavjerama u vezi sa vakcinom protiv kovida 19, kao što su tvrdnje da je bezbjednost vakcine testirana na ljudima bez njihovog pristanka i dezinformacije o vakcinama.

“To bi moglo da obuhvati lažne tvrdnje o bezbjednosti, efikasnosti, sastojcima ili nuspojavama povezanim sa vakcinom. Na primjer, sklonićemo lažne tvrdnje o tome da vakcine protiv kovida 19 sadrže mikročip”, ističu iz “Fejsbuka”.

Kompanija nije precizirala kada će početi sa sprovođenjem nove politike, ali je priznala da ne može uvesti novi politiku preko noći.