Uoči održavanja komemoracije žrtvama genocida 11. jula u Memorijalnom centru Potočari, gost Dnevnika 2 BHT1 bio je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

“Mi smo, vođeni onim što je prošle godine bilo i prema epidemiološkim mjerama koje su još uvijek na snezi, pripremali logistiku za oko 2.500 ljudi, međutim jutros smo vidjeli kad smo dijelili akreditacije da ima oko 3.000 ljudi. Taj broj će biti zadovoljen što se tiče logistike i svega onoga što prati ovaj Marš mira”, kazao je Fejzić za BHRT.

Govoreći o zvanicama koje će prisustvovati komemoraciji 11. jula, Fejzić je najavio dolazak delegacija Kosova i Crne Gore.

“Imamo i najavu dolaska predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koja je još u obradi i sutra ćemo znati da li će on doći”, dodao je Fejzić.

Komentarisao je i najave mogućih incidenata tokom održavanja komemoracije u Potočarima, koje su ovih dana plasirane u javnost.

“Sve aktivnosti koje su krenule još od 1. jula su prošle bez ikakvih problema. Imamo najava što se tiče toga, ali Pododbor za bezbjednost je također taj koji radi na tome i mislim da će on da ispuni svoju misiju i zadaću koju ima i da neće dozvoliti nikakve probleme”, poručio je Fejzić.

Kako je naglasio, organizatori komemoracije srebreničkim žrtvama i ranije su se suočavali sa prijetnjama čiji je cilj “da se zasjeni obilježavanje godišnjice genocida”.

“Svake godine oni nama ubace nešto da na neki način pokušaju da obilježavanje godišnjice genocida zasjene ili da skrenu pažnju na neku drugu stranu, da se priča o incidentu, a ne da se priča o žrtvi i obilježavanju godišnjice žrtava”, rekao je, između ostalog, Fejzić u Dnevniku 2 BHT1.