U Bosni i Hercegovini nije samo zakazao sistem, već se i dalje radi na tome da se ubistvo Dženana Memića zataška, izjavio je gostujući u BHT1 uživo Ifet Feraget, advokat Muriza Memića, oca ubijenog mladića.

Nakon što je jutros SIPA uhapsila dvije osobe, osumnjičene za organizovani kriminal, u vezi sa protivzakonitim posredovanjem i pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, Feraget je rekao da nije bio siguran kada će, ali da je vjerovao da će doći ovaj dan.

“Ovo je bila iscrpna borba, radili smo naporno i vjerovao sam da će ovaj dan doći”, istakao je on.

Feraget je naglasio da je ovo istraga o istrazi, te da tužioci ne smiju da se sakrivaju iza izjave “istraga je u toku”.

“Ako tako kažete, morate da stojite čvrsto pri tome, da ste uradili sve što ste mogli”, poručio je.

Prema njegovim riječima, Alisa Mutap je jedini svjedok događaja iz noći 8. februara 2016. kada je Dženan Memić zadobio smrtonosne povrede glave od kojih je i preminuo 15. februara 2016. godine.

“Alisa je jedini živi svjedok, a ako je Sud isključio nesreću, otkud amnezija kao rezultat nesreće?”, rekao je Feraget, te dodao da prema mišljenju stručnih osoba, čak i ako je došlo do amnezije, ona mogla biti kratkotrajna.

Naveo je da je do sada je u slučaju “Memić” podnio krivičnu prijavu protiv skoro 50 ljudi, među kojima je 10-ak kantonalnih i tri federalna tužioca.

“Imamo na sceni veliku hipokriziju. Istražilac s iskustvom je rekao da ovo nije saobraćajna nesreća, a tužilac kaže neka ‘sada bude tako'”, istakao je Feraget, te dodao da je “strašno sa koliko spremnosti oni koji nisu u pravosuđu podupiru njegov nezakoniti rad”.

“Pravosuđe nije nezavisno. Cijeli sistem je poremećen i sada treba raditi na tome da se on ponovo uspostavi”, naglasio je.

Kako je rekao, pojedinci koji su umiješani u cijeli slučaj, vremenom su napredovali na svojim pozicijama.

“U kantonalnom MUP-a svi pojedinci koji su učestvovali u zataškavanju ubistva su napredovali, Dalida Burzić je sudija Suda BiH, svi su nagrađeni”, istakao je Feraget.

Dodao je da su slučajevi “Memić” i “Dragičević” davno prešli granice BiH, te da se sada i Sud BiH bavi slučajem “Memić”.

“Moramo se obračunati sa ljudima koji su kriminalci i rade u ili za pravosuđe”, poručio je.