Ifet Feraget, advokat u slučajevima Memić i Dragičević, rekao je u emisiji BHT uživo da se na ova dva slučaja najbolje vidi inertnost pravosudnog sistema u BiH. Poučeni iskustvom koje se dešava u Sarajevu, u Banjaluci su odlučili da vode istragu i to može trajati vječno.

“U takvim radnjama tužilaca sasvim sigurno ima elemenata za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja. Ja sam iskoristio sve mogućnosti, trenutno se čeka na rješavanje apelacije pred Ustavnim sudom”, izjavio je Feraget.

Feraget ističe da je apelacija pred Ustavnim sudom podnesena 15. marta 2019. godine i kaže da je nevjerovatno da Ustavni sud čeka 18 ili 19 mjeseci da se odlui o apelaciji koja treba da presudi da li neko ima pravo na život.

U slučaju Memić apelacija je riješena za tri i po mjeseca na način da je Ustavni sud, kako smatra Feraget, donio jednu potpuno nezakonitu odluku, a nakon toga dva kantonalna suda su presudilakako se saobraćajna nesreća nije ni desila.

Došlo je vrijeme da shvate građani da je sve u njihovim rukama, nama neće ni incko ni EU ni EK ni Satler donijeti ono na šta imamo pravo, što mi moramo sami da se izborimo za to, ističe Feraget.

Govoreći o slučaju Dragičević, Feraget napominje da i BiH postloji tako visok stepen zaštite od diskriminacije, a u stvarnosti imamo gaženje temeljnih sloboda i ljudskih prava. Dodaje da nema nikakvog smisla tražiti izmjene zakona o VSTS-u u ovakvom okruženju kad će pnovo biti pogažen.

“Ovdje treba raditi na reflormi koja će donijeti provjeru integriteta nosilaca pojedinih pravosudnih funkcija,a najbolji način je procesuiranje korumpiranih tužilaca zbog zataškavanja ova dva ubistva. Ići u dalju reformu sa ljudima koji učestvuju u ovako teškim krivičnim djelima je suludo”, ističe Feraget.

Feraget je napomenuo da su članovi grupe Pravda za Davida diskriminisani po pripadnosti grupi koja insistira na primjeni Ustava, zakona i istraživanju ubistva.

Kao pozitivnu stvar je istakao da sud u Banjaluci donosi odluke koje su u korist Pravde za Davida, da pripadnici MUP-a RS šute i to im se jedino može zamjeriti.

Kada je u pitanju slučaj Memić, Feraget duboko vjeruje da ćemo doći do pravde. Podsjetio je da su podnesene prijave protiv 13 tužilaca i ukupno 50 lica, Tužilaštvo BiH vrlo ozbiljno radi na tom predmetu. Kaže da je frapantno da ljudi još uvijek vjeruju u lažnu saobraćajnu nesreću iako je ona isključena a šest nalaza vještaka.

Smatra da Tužilaštvo BiH mora preuzeti i istragu u slučaju Dragičević. Kazao je da se sastajao sa tadašnjim glavnim tužiocem Lepirom i ističe da je njegov utisak da se Lepir boji Dragana Lukača.

“Ja sam malo razočaran pristupom međunarodne zajednice, mislim da se previše ustupaka čini našim vlastima, Satler je bio više nego jasan kada je rekmao da ove dvije tragedije predstavljaju konkretne mogućnosti da se neke konkretne stvari promijene u pravosuđu. Nakon toga je Pribe napravio negativan izvještaj o stanju u pravosuđu. Ovdje se ne radi o kozmetičkim, nego temeljnim promjenama. Iz pravosuđa moraju biti odstranjeni kriminalci, a u ova dva slučaja imamo organizovani kriminal tužilaca u namjeri da zataškaju dva očigledna ubistva”, istakao je Feraget.

Napomenuo je da ova dva djela ne zastarijevaju.

Što se tiče reforme pravosuđa i stanja u istom, Feraget je iskazao skepticizam da će se nešto konkretno u narednom periodu desiti. Poručio je članovima Predsjedništva da bi trebali, ako ništa drugo, da zahtijevaju da se istraže ova dva slučaja.

“Još dugo se neće ništa desiti po pitanju reforme pravosuđa. Kada se riješe slučajevi Memić i Dragičević, BiH će možda dobiti kandidatski status i to najbolje govori u kakvoj smo situaciji. Ogromna je razlika između neistraženih i nerasvijetljenih ubistava”, izjavio je Feraget.