Bolovanja i odsustva s posla bili su problem i prije pandemije koronavirusa, a stanje se sada dodatno pogoršalo, s obzirom na to da su radnici pod velikim fizičkim i psihičkim pritiskom, kazala je gostujući u emisiji “Jutro za sve” BHRT-a Mersiha Ferhatović-Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

S obzirom na drastičan porast slučajeva oboljelih u BiH, stanje u sektoru trgovine je dosta zadovoljavajuće. Recimo, kompanije koje broje oko 1.300 radnika imaju tek nekih četiri do pet radnika koji su odsustvovali sa radnog mjesta zbog zaraze. To pokazuje da su radnici u ovom sektoru jako odgovorni i da se pridržavaju svih mjera. S druge strane, bojim se da odgovornost prema njima izostaje, kazala je Ferhatović-Beširović.

Naglasila je da je neizvjesnost koju je donijela pandemija doista vidljiva u sektoru trgovine. Radnici su, kazala je, u stalnom iščekivanju od negativnih posljedica.

Radnici su konstantno na prvoj liniji fronta, u prodavnice i dalje dolaze ljudi koji su oboljeli ili koji su u kontaktu sa oboljelim. To može dovesti do kolapsa, poručila je.

Kada je u pitanju poštivanja mjera, Ferhatović-Beširović je kazala kako trgovci stalno moraju upozoravati kupce, „a to se često završi na ružan način“.

Nema razumijevanja, nema empatije, nema solidarnosti. To je naš najveći problem, zaključila je Ferhatović-Beširović.