Međunarodni festival književnosti Bookstan ove godine će biti održan od 28. do 31. oktobra u Sarajevu. Zamišljen je kao prostor povezivanja Istoka i Zapada u čijem središtu su čovjek i njegova priča, a u vrijeme pandemije koja je ove godine zadesila svijet dio Festivala biće održan u drugačijem obliku.

Kao i prethodne godine, program će biti održan u sali kina Meeting Point, ove godine uz pridržavanje posebnih mjera propisanih od Kriznog štaba. Za svaki događaj će, zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom, biti neophodno preuzeti ulaznice na blagajni kina, najkasnije sat vremena pred sam događaj, a takođe svi događaji će se prenositi online, te organizatori apeluju na što veće korištenje te pogodnosti.

Za određene događaje biće omogućen i simultani prevod. U četiri dana trajanja festivala biće održano više od 20 događaja, a program će biti predstavljen u ponedjeljak na press konferenciji, saopšteno je iz IK Buybook, organizatora Festivala.

Festival će u srijedu, 28. oktobra u 17 sati na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta, otvoriti Benjamin Moser, koji će u razgovoru s Borom Kontićem predstaviti knjigu “Sontag: život i djelo” u izdanju izdavačke kuće Buybook.

Ovaj zahtjevan izdavački poduhvat, s više od sedam stotina stranica i dva bloka fotografija u tvrdom uvezu, u prevodu Senade Kreso, donosi neizbrisiv portret jedne od najvećih intelektualaca savremenog svijeta. Za ovu biografiju, koja je prvo važno predstavljanje ove književne veličine nakon njene smrti, Benjamin Moser dobio je Pulitzerovu nagradu. Odbor Pulitzerove nagrade za 2020. godinu u kategoriji biografija, opisao je knjigu riječima: “Autoritativno konstruirano djelo ispričano s pȃtosom i gracioznošću, koje pored ovisnosti, seksualnih nedoumica i nestalnih entuzijazma, bilježi genijalnost i humanost spisateljice”. Sa stotine intervjua vođenih od Mauija do Stockholma i od Londona do Sarajeva – uz gotovo stotinu fotografija – „Sontag: život i djelo“ je prva knjiga koja se temelji na arhivskoj građi autora nedostupnoj javnosti, kao i na razgovorima s mnogim ljudima koji nikada ranije nisu govorili o Sontag, između ostalih s Annie Leibovitz.

Od stranih autora tu su i Dimitri Verhulst, koji će u razgovoru s Margot Dijkgraaf predstaviti roman „Nažalosnost stvari“, te Burhan Sonmez, koji će u razgovoru s Johnom Freemanom predstaviti roman „Labirint“. Kao i do sada, biće održana panel diskusija, ove godine pod imenom „Endgame“ na kojoj će učestvovati, Julian Borger, Florence Hartman, David Rhode i Peter Maas, a događaj će moderisati Chris Keulemans. Slavenka Drakulić, Svetlana Slapšak, Alma Midžić i Olivera Komar predstavit će zbornik Balkan Perspectives 2020:  „Women in the Balkans – Rights & Fights“, a događaj će moderisati Lejla Gačanica. Mladi kritičari iz Hrvatske predstaviće zbornike nastale u okviru projekta „Kritika – jučer, danas, sutra“, a događaj će moderisati Miljenka Buljević. U okviru specijalnog programa „Sjećanje na Bekima Sejranovića“ učestvovaće Drago Glamuzina, Vladimir Arsenić, Damir Uzunović i Goran Samardžić.

Domaći autori čije će knjige biti predstavljene su Semezdin Mehmedinović s drugim, dopunjenim izdanjem knjige „Ovo vrijeme sada“, Benjamin Bajramović s prvijencem „Itake“, Lamija Begagić sa zbirkom priča „Bolji mi“, Amila Kahrović Posavljak s novim romanom „Izvedeni iz kičme“, Mile Stojić s reizdanjem poznate knjige „Cafe Nostalgija“, Tarik Đođić s knjigom „Divojka“, Goran Samardžić sa zbirkom poezije „Bela“, Darko Cvijetić s novim romanom „Što na podu spavaš“, Elvira Mujčić s prvom knjigom prevedenom na bosanski jezik, „Deset šljiva za fašiste“, Džemaludim Latić s knjigom „Lice iste žene“ , Almin Kaplan sa zbirkom „Dubravske priče“ i Almir Imširević s knjigom „Najljepši od svih svjetova“. Na festivalu će gostovati i Saša Ilić, dobitnik NIN-ove nagrade, Stefan Bošković, ovogodišnji dobitnik Nagrade Europske unije za književnost, Ana Vučković, književnik čije su se knjige dva puta našle u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, dugogodšnji urednik Drago Glamuzina i Marko Dinić, koji će predstaviti knjigu „Dobri dani“.

I ove godine biće održana i radionica za mlade književne kritičare, od 25. do 31. oktobra. Voditelj radionice biće Katarina Luketić, a tema “Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo?” Učesnici će tokom radionice imati priliku slušati više od 15 predavača, a za najbolje su obezbijeđene i nagrade, navodi se u saopštenju.