Predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino rekao je danas da bi ta organizacija pomogla finansiranje globalne agencije za borbu protiv korupcije u sportu.

O stvaranju tijela poput Svjetske antidoping agencije (WADA), ali za bavljenje korupcijom, namještanjem utakmica i uticajem organizovanog kriminala u sportu, govori se više od decenije, ali bez detaljnog prijedloga.

“Mi u FIFI smo spremni da uložimo u to. Možda bi stvaranje takve agencije pomoglo da sport bude bezbjedan u narednim decenijama”, rekao je Infantino na događaju u organizaciji Ujedinjenih nacija u Beču.

FIFA je posljednjih godina pogođena velikim skandalima u vezi sa finansijskim malverzacijama. Među brojnim nekadašnjim zvaničnicima svjetskog fudbala, postupci se vode protiv bivšeg predsjednika FIFA-e Sepa Blatera i predsjednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija.

“Nikada više. Nikada više korupcija u fudbalu”, rekao je Infantino, koji je i sam pod istragom u Švajcarskoj zbog neprijavljenih sastanaka sa tadašnjim generalnim tužiocem Mihaelom Lauberom.

Lauber je prije dvije nedjelje napustio funkciju, nakon što nije prijavio sastanak sa Infantinom u junu 2017. godine.