Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče najavio je da će Komisija za zarazne bolesti Vladi predložiti da ove sedmice počne ublažavanje restriktivnih mjera za zaštitu od koronavirusa.

Među prijedlozima je da ove sedmice počnu da rade tržni centri, a od naredne i ugostiteljski objekti.

Ministar je rekao i da je još pet pacijenata ozdravilo od korona virusa, te da je potvrđeno 10 novih slučajeva zaraze i da nema umrlih.

On je izrazio zadovoljstvo time što broj izliječenih pacijenta svakodnevno raste, ističuči da je ozdravilo 72 odsto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, kao i time da se smanjuje broj smrtnih slučajeva.

“Ukupan broj dijagnostifikovanih u našoj zemlji od početka epidemije iznosi 1.674, ozdravljenih 1.205, preminulih 92 i aktivnih sučajeva 377”, rekao je je Filipče.

U Sjevernoj Makedoniji u posljednja 24 sata registrovano je još 10 slučajeva zaraze koronavirusom. Jedan pacijent je preminuo, a radi se o 60-godišnjaku koji je bio hospitaliziran 29. aprila.

U posljednja 24 sata oporavilo se još pet pacijenata, što znači da je sad 1.205 osoba koje su se oporavile od infekcije. Provedeno je 189 testiranja, a ukupan broj testiranih je 19.430.